Symptomen van een parfumallergie

ParfumallergieHet komt niet heel vaak voor, maar er zijn wel degelijk mensen met een parfumallergie. De vorm en mate waarin de allergie tot uiting komt verschilt sterk. Ook zijn de meeste mensen maar voor enkele parfums allergisch, dit komt doordat ze maar voor 1 bepaald ingrediënt of een combinatie van ingrediënten allergisch zijn. Het is handig om te weten wat de symptomen van de meest voorkomende parfumallergiën zijn, zodat je weet waar je klachten vandaag komen en welke parfums je moet laten staan.

Uitslag

uitslag parfumallergieHet meest voorkomende symptoom van een parfumallergie is uitslag. De uitslag kan felrood van kleur zijn, maar ook lichter. Het kan eruit zien als eczeem en ook erg jeuken. De uitslag is vooral te zien op de plekken waar je het parfum gespoten hebt, maar kan ook (net als bij de mevrouw  in de afbeelding boven) zich verspreiden over andere delen van het lichaam of gezicht.

Verkoudheidsklachten

niezenHet kan ook zijn dat je ineens constant last hebt van een loopneus, brandende ogen, hoofdpijn en/of niezen. Je denkt misschien aan een verkoudheid, maar let er eens op of je deze klachten altijd krijgt na het opspuiten van een bepaald parfum.

Hoe kom je er vanaf?

Je huisarts kan je doorsturen naar een allergoloog. De allergoloog kan voor je testen of je inderdaad allergisch bent voor een bepaald ingrediënt. Ook als je nog geen idee hebt waar je allergische reacties vandaag komen kun je bij een allergoloog terecht.
Als eenmaal duidelijk is wat je allergie is kunnen medicijnen soms helpen. Het kan ook zijn dat je met je allergie zult moeten leven. Het komt er dan op neer dat je parfums en andere verzorgingsproducten met dat ingrediënt zult moeten laten staan.

Dit bericht is geplaatst in Parfum Weetjes. Bookmark de permalink.